Gør det selv - Haven Haven

Nye højbede

I marts i år byggede jeg 2 nye højbede. Træet til dem var loftbrædder min far fik som nedbrydnings tømmer. Jeg indrømmer gerne allerede nu at jeg ikke går synderlig op i hvorvidt træet indeholder noget som kan være farligt. Hvilket også afspejler sig i at jeg heller ikke har problemer med at dyrke ting i murebaljer.

Nå men tilbage til de nye højbede.

Jeg hentede en bunke loftbrædder til formålet og så have jeg selv nogle stolper liggende som forrige ejer at huset efterlod. Derudover efterlod han mange skruer i udhuset som vi skruede ud og gemte da vi lavede om i udhuset da vi flyttede ind.

Så totalt genbrug alt sammen. Og det kostede ikke så meget som 1 kr. at lave dem. Det er jo altid dejligt, og dejligt at kunne genbruge.

 

Jeg samlede 3 brædder i højde og satte en stolpe i hver ende af siderne. Og så savede jeg 3 brædder til hver af enderne og satte på.

Nye højbede Nye højbede

Det kom der de her 2 højbede ud af. Så vidt jeg lige husker er de mellem 1-2 meter lange og 50 cm brede eller noget i den stil. De kunne måske være pænere. Men det er jo køkkenhaven, og den er indhegnet af hækken, så den behøver ikke være køn. Bare køkkenhaven fungere og noget kan gro så er jeg glad.

Nye højbede Nye højbede

Bedene igen, her med jord i. Jeg valgte at bruge ganske alm. billige plantesække fra Jem&Fix. Det gjorde jeg fordi det var let da jeg i 2018 købte 2 paller plantesække. Og indtil videre har det fungeret fint.

 

Hvad har groet/groer i højbedene

 

I det første højbed ( det til venstre) har jeg plante lidt persille, lidt korinander, og så har jeg stået stikløg i det. Løgene er nu høstet og jeg har sat 5 squashplanter. Squashplanterne er fordi jeg har så mange jeg ikke kan have dem i drivhuset, og som et forsøg på at se om det kan lade sig gøre på friland.

I det andet højbed satte jeg mine 2 rabarberplanter som jeg købte sidste år i plantorama i Randers. De har stået godt i år, og de er vokset godt. Jeg læste mig dog til at første år skulle man ikke høste dem, så de har fået lov til at stå og jeg har klippet en del af stænglerne af nu. Næste år tror jeg dog de skal have mere plads fra hinanden.

Derudover var der spidskål i bedet. Det var overskuddet af planterne der ikke kunne være i mistbænken i foråret. Det viste sig at være den ene kål planter som overlevede og som der blev noget ud af (lang historien den kommer i et andet indlæg). Jeg har indtil der gik dyr i spidskålen høster 3 spidskål af fin størrelse. Og der er pt. 2 spidskål tilbage som enten dyrene (marsvinene og kaninerne) får eller som vi skal have. Alt efter hvor meget de larver som er gået i dem får ædt. De er sat uden net, så det overrasker mig ikke der kom larver. Jeg ville dog afprøve om det gik eller ikke gik.

Lige pt. har jeg sat salat i resten af det bed, bla. pluksalat, så det glæder jeg mig til vokser sig stort.

 

2 Comment

  1. Rigtig god inspiration i forhold til hvad man kan gro i højbede! Squash lyder super lækkert – koriander springer jeg dog over 😉

    1. Tak skal du have. Korriander bruger jeg heller ikke til så meget, primært marsvinene der får dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *