Havens planter

Vintergækker

Vintergækker

 

Vintergækker anses for en sikker forårsbebuder sammen med erantis. Vintergækker ses oftes i skove og i haver som hele tæpper af små hvide blomster. I nogle haver står de kun sporadisk his og her. Vores have høre til det sidste. Haven er jo desværre ikke blevet passet i flere år, hvilket også kan ses om foråret.

Jeg læste her i dag en artikel fra 2015 af Søren Rye om vintergækker. Artiklen fortæller hvordan man får flere vintergækker i sin have, samt hvordan man kan se lidt om havens alder i forhold til vintergækker.

Artiklen kan ses i Politikken

Jeg vil give ham ret i at skal man købe løg til vintergækker bliver man hurtig fattig. Jeg har selv set på løg, men de er på ingen måde billige desværre. Så jeg har valgt indtil nu ikke at købe nogle. Måske i fremtiden jeg overgiver mig og køber nogle. Ellers må jeg på “jagt” efter nogle som har mange og gerne vil af med nogle til mig.

Jeg synes vintergækker er utrolig smukke, deres klare hvide farve. De små fine blomster på deres utrolig stilrene og spinkle stængel som ikke ser ud af meget. Det er generelt for mig en meget simpel men smuk blomst.

 

Hvad er vintergækker for en plante

Der findes flere underarter, men den opfindelige vintergække er en flerårig løgplante. De er prydplanter, de er ca. 10-20 cm høje. Blomsten er ofte regelmæssigt og 3-tallig (det vil sige selve blomsten oftes har 3 blomsterblade). De blomstre ofte fra januar til april, afhægig af vinterens forløb. Løgnene danner sideløg som er den måde planten formere sig på.

Hvis man vil sætte vintergækker som løg kan dettes gøres i september. Løgnene sættes i 7-10 cm’s dybde og gerne i porøs jord. Har man en klump vintergækker man ønsker at flytte kan man sagtens gøre dette mens de blomstre. Man skal bare flytte hele klumpen. Ønsker man at formere vintergækkerne kan dette gøres ved at man deler klumpen af løg efter blomstreringen.

Øvrig info er at vintergækker er giftige for dyr, f.eks hunde, marsvin og kaniner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *