Haven

Flytning og udplantning af Rhododendron

Da vi overtog huset 1/7 2015 var det med en have som var vildtvoksende og som der ikke var gjort meget ved de sidste år udover græsset var blevet slået reglmæssigt. Jeg satte mig allerede den gang for at jeg gerne ville have sat skik på haven med tiden.  Efter at have boet 11 år i byen er det dejligt at have fået have. Jeg er dog ikke urealistisk og ved det tager tid og kræver hårdt arbejde. Haven tager lige så stille form, selvom der er meget lang vej endnu. Jeg er dog ikke i tvivl om det nok med tiden skal blive en smuk have.

En pæl står i vejen

Haven var opdelt i 2 da vi overtog huset, og den del af haven lige bag huser var hegnet ind da forrige lejer havde hund. Jeg fjernede sidste år hegnet ned til bag haven. Midt hvor hegnet gik stod et jernrør som ikke blev brugt til noget, og som egentligt ikke pyntede. Jeg har villet grave det op, men har ikke fået det gjort før nu. Og er du gal hvor krævede det godt nok hårdt arbejde da det faktisk var utrolig langt. Det krævede 2 mand (i det her tilfælde kvinder) at grave det fri og hive det op.

Opgravning af pæl

 

Højde på pælen

Jeg er omkring 172 cm høj så kan man til sammenligning se hvor lang pælen var.

 

Flytning og udplantning af rhododendron

Flytning af rhododendron er noget jeg lidt har frygtet. Nogle steder på nettet hvor man læser lyder det utrolig besværlig og som noget hvor man næsten altid risikere at planterne går ud. Men da de 2 planter jeg havde i haven ikke kunne blive stående hvor de stod, så ender jeg med det måtte bære eller briste. Og med det på plads var det jo bare at komme i gang. Så sagt så gjort.

De 3 rhododendron

Jeg havde 3 forskellige rhododendron der skulle plantes. De 2 stod allerede i haven, og skulle flyttes. De 2 stod et uhensigtsmæssigt sted i haven hvor de ikke fik nok sol mv. De stod bla. tæt op af snebærsbuskene som ville sluge dem helt.

Flytning og udplantning af Rhododendron
Den største rhododendron som har bedst af de 2 som allerede stod i haven

 

Flytning og udplantning af Rhododendron
Den af de 2 rhododendroner som have det værste der hvor de stod, jeg er ikke sikker på jeg kan redde den. Men jeg vil gøre forsøge.

 

Flytning og udplantning af Rhododendron
Ny indkøbt dværg rhododendron.

Da pælen var gravet op

Da pælen var gravet op var hullet der mere eller mindre til den første og største rhododendron. Så var det bare at gå i gang. Jeg har valgt at tage en plantesæk og putte noget af jorden fra den i alle 3 huller og derefter give rhododendron gødning og så vande godt hvorefter jeg planter alle 3 rhododendron i hver deres hul.

Flytning og udplantning af Rhododendron

Flytning og udplantning af Rhododendron

Flytning og udplantning af Rhododendron
Den store opgravet rhododendron bliver plantet igen

Flytning og udplantning af Rhododendron

Flytning og udplantning af Rhododendron
Den plantes og jorden trykkes godt til rundt om planten.

Flytning og udplantning af Rhododendron

Bedafgræsning sættes op

 

Da jeg har valgt de 3 rhododendron skal stå i græsplænen har jeg valgt at sættes bedafgræsning op omkring planterne. Dette for at græsset ikke skal tage nærringen fra planterne men også for at holde græsset ude fra planten. Min ide er at dække med dækbark eller lign. rundt om planten (når jeg kommer så langt, men jeg skal lige undersøge om det er en god ide eller ej). Ved at sætte bedafgræsningen op er det også lettere at køre uden om med plæneklipperen.

Flytning og udplantning af Rhododendron
Bedafgræsning sættes op

Flytning og udplantning af Rhododendron

 

Ja det var så hvad jeg brugte tiden i haven på i dag. Der er sikkert mange måder at flytte rhododendron på, og gøre deres ny bosted klart til dem. Men det er sådan her jeg har gjort og så må det briste eller bære. Jeg skal nok opdatere med hvordan det ender med at gå med de 3 planter, og om den sørgelige jeg gravede op overlever eller dør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *