Havens planter

Pelargonier

Pelargonier
Mine Pelargonier
Pelargonier
Mine Pelargonier

 

Pelargonier fåes i et utal af farver. De er utrolig lette at passe og tåler meget sol, hvilket formentlig er derfor de er vældig populære.

 

Hvordan skal pelargonier plantes

Hvad end du planter pelargonier i potter eller direkte på friland så er det en rigtig god ide at sørge for et godt dræn så rødderne ikke risikere at stå i vand. Det kan derfor være en fordel at benytte legakugler under planten således rødderne har luft og et godt dræn så vand kan løbe fra. Du kan benytte plante dem i alm. jord eller i grovpottemuld, uanset hvilke af de 2 du vælger er det en god ide med legakugler i bunden.

Hvis du planter pelargonier i potter så skulle lerpotter være det bedste da rødderne skulle trives bedst i lerpotter. Og igen husk legakugler i bunden.

Gødning og vanding

De er ikke glade for at tørre ud, men de dør dog heller ikke af det. Omvendt bør du heller ikke overvande dine pelargonier, og de må ikke stå og soppe i vand det er ikke godt for rødderne. Så alt i alt er det bedst for pelargonier at være til den tørre side i mellem du vander dem, frem for til den våde side.

I værkstperioden ( marts -august) er det en god ide at gøde men dog ikke for meget.

 

Optimering af blomstring

For at optimere blomstringen er det rigtig god ide at fjerne de afblomstrede stænger og vande pelargonierne. Desuden lyder et råd at man tilføjer potaske til vandet. Potaske er kendt fra bagning af brunekager.  100 g potaske opløses i 1 l vand. Så får man en koncentreret blanding, hvoraf der skal bruges 1 dl til 10 l vand.

 

Overvintring

Pelargonier er ikke vinterhårdfør og tåler ikke frost. De skal derfor graves op og opbevares frostfrit hvis du har dem på friland, og har du dem i potter skal de sættes ind.  Der hvor du sætter dine pelargonier ind for vinteren bør der være 5-10 grader, et alternativt er at bruge dem til stuepotteplanter vinteren over.  Så kan du have dem i potter i en lys vinduskarm i 15-20 grader vinteren over.

Planterne tages ind først i oktober inden frosten kommer. Frem til marts skal planterne næsten ikke have vand. Kun en sjat i ny og næ.  Du skal ikke blive bekymret hvis bladene begynder at visne det er helt naturligt og helt normalt.

Om vinteren skal du holde øje med lusesangreb. Hvis dine planter bliver angrebet af lus skal de skylles af og spøjtes med insektsæbe. Alternativt kan du dyppe planterne i en spand lunken vand med brun sæbe.

 

Beskæring

I marts beskæres planterne. De skal klippes ned til ca. 5 cm over jorden. er klippes over et “led”, det er fra leddet at planten skyder nye friske skud. Ved at skære planterne ned får man kraftigere planter. Samtidigt er det en god ide at potte planterne om samtidigt så de får lidt frisk jord da de snart skal til at “vågne op”. Hvis du har opbevaret dine planter  i 5-10 grader vinteren over kan de nu sættes i et vindue med lys og omkring 15 grader, få uger efter vil de første små grønne skud begynde at vise sig.

 

Når de første grønne skud begynder at vise sig er det igen tid til at gøde. Herefter går det stærkt, men de første knopper kommer først i maj.

 

Stiklingeformering

Pelargonier er utrolig nemme at formere via stiklinger, det kan gøres på 2 måder. Enten gør det du det med vand eller med jord. Hvis du vælger jordmetoden skal jorden være porøs (luftig), gartnerne bruger ofte almindelig spagnum eventuelt iblandet lidt sand.

Du kan også bruge almindelig havejord eventuelt iblandet kompost og eventuelt lidt sand for at sikre at jorden er luftigt. Man skal passe på med godtomsat kompost da det kan indeholde store mængder kvælstof som kan svitse rødderne ( dette gør sig gældene for alle planter) og derfor kan det være en fordel at man ikke iblander for meget kompost.

Vandmetoden er ret simpel du sætter stiklingerne i vand indtil stiklingerne sætter rødder hvorefter du kan plante dem over i potter. Der er delte meninger om metoden med vand om det er nogen god ide eller ej.

Mit råd, prøv dig frem.

 

Hvis du vil læse mere om  pelargonier  kan du læse her

 

Godfornøjelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.