Haven

Stokroser

11754369_10207479947426115_6164408062096822511_o

Foran vores dejlige lille bondehus her i Kousted, har vi et bed med stokroser. Bedet er på hele forsiden af huset, og er utrolig smukt om sommeren.

Vi flyttede ind sidste år 1/7 og der var stokroserne allerede høje og tæt på at blomsterne springe ud.

Vi havde en del problemer med at stokroserne havde sat blomster rimelig højt oppe og derfor var ret tunge i toppen, og der var ikke så mange blomster nede i det lavere luftleje.

Vi undersøgte det derfor og fandt ud af vi kan klippe den ned. I efteråret klippede vi dem ned og nu er de helt nede i jordhøjde.

Jeg har endnu ikke fundet ud af om selve stænglerne hvor blomsterne kommer fra skyder fra jord højde hver år og man så i løbet af foråret/for sommeren skal klippe toppen af dem når man ikke ønsker de skal blive højere eller hvordan, så det må tiden vise.

Jeg har været i haven og luet og ryddet visne blade og andet væk fra bedet med stokroserne især fordi de desværre blev angrebet af rust sidste år, og bladende var meget grimme, og det skulle vi jo gerne undgå i år.

Jeg fik og vide fra de andre i havegruppen at for at undgå rust så skal stokroser helst ikke have det fugtigt, og alle de gamle blade mv. med rust på skal fjernes så det ikke smitter. Stokroser skulle være hårdføre overfor frost så det er ikke nødvendigt at vissen græs og blade dækker dem og skærmer for frosten vinteren over.

12376674_10209338007716461_4419568512671925160_n

Det tog nogle timer at få bedet pænt, men det var det værd. Jeg fik også bremset græsplænen i at vokse ind i bedet, så det var supert. Jeg faldt endda over en klase med tulipaner som også vokser inde i bedet.

Det er det sjove ved at have overtaget en have, man aner ikke hvad der vokser der. Man er bare nød til at se hvad der kommer op af jorden og hvor.

Ligesom når man ikke aner meget om planter mv. så må man google og tage billeder og ligge ind i diverse have grupper for at få hjælp. Men alt begyndelse er jo svær og alle har jo startet som grøn i det med haven.

Jeg samlede sidste år en masse frø, og skal have sået dem er inden så længe der der er nogle “huller” i bedet jeg skal have plantet til, især der hvor vores brønd til køkkenet var og som blev gravet op. Det kunne stokroserne der omkring alligevel ikke klare, men så er det godt med masser af frø.

 

-Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.