Hverdagen

Don Olsen kommer til byen

Don Olsen kommer til byen er et lystspil der havde premiere i 1964. Hovedparten af filmen er i sort/hvid.

Handlingen foregår i Middelkøbing, en lille by hvor alle kender alle. Filmen huser foruden Dirch Passer, også Daimi, Bodil Udsen, Otto Brandenburg, Birgitte Price, Buster Larsen samt Marguerite Viby bare for at nævne nogle af dem vi alle kender.

I alt sin enkelthed går det ud på at bankdirektøren Jacobsen(Bendt Rothe) sidder i byrådet sammen med manufakturhandler Thorsen (Dirch Passer), skolelærerinde frk. Mortensen (Birgitte Price), og installatør Eltoft (Valsø Holm). Der er uenighed i byrådet omkring byens fremtid, skal der opkøbes grunde i Algade, eller laves en omkørselsvej.  Jacobsen ønsker at opkøbe grunde i Algade og rive husene ned for at gøre vejen bredere mens installatør Eltoft (Valsø Holm) fra oppositionen vil have omkørselsvejen uden om byen. Skolelærerinde frk. Mortensen (Birgitte Price), ønsker ikke at stemme og manufakturhandler Thorsen (Dirch Passer) som er forkæmper for miljøet og bevarelse af de gamle huse, stemmer heller ikke. Derfor bliver afgørelsen udsat.

Samme aften er alt optaget på hotel Phønix hvor Thorsen plejer at indtage alle sine måltider (han er enke mand) og han henvises derfor til  byens glade ‘Enke’ Dagmar (Bodil Udsen) som er et form for værsthus der dog servere mad også.

Det tænker han der ikke sker noget ved, men hvad han ikke ved er at der løber han ind i Don Olsen (Buster Larsen), Don Olsen er forhenværende typograf.

Don Olsen og Thorsen hygger sig hos enken og er ret så kraftig beruset da hun lukker og de går hjem til Thorsen, på vejen hjem til Thorsen kommer de forbi en mælkevogn med en hest spændt for og i deres berusede tilstand så tror de den er ensom og spænder den fra. De tager den med hjem til Thorsen og slæber den op af trapperne og næste morgen skal den hentes af Falck. Dette skaber naturligvis rygtestorm i den lille by, og Thorsen mener han er færdig og skal flytte til en ny by. Don Olsen tager det dog ikke så tungt og mener han bare skal holde hovedet højt og tage til byrådsmødet senere samme dag, hvilket han gør. På mådet har Jacobsen anmodet om at få taget sagen op da han ikke mener folket kan have respekt for et byrådsmedlem som holder hest på 3. sal. Byrådet skal stemme om at ekskludere Thorsen, men han formår at undgå at blive smidt ud.

Herfra taget alting hast og Thorsen ender med at skabe sit eget parti der går til valg på: Gør gode tider morsomme. Hovedkvarteret er hos enken, og Don Olsen er ikke sen til at benytte flere knapt så finde tricks til at sarbotere Jacobsens valgkamp.

Hvis du vil se en mere detaljeret beskrivelse af handlingen så kig ind på Den dansk film database

Det er en utrolig sjov film, som kan ses om og om igen, selvom man har set den mange gange så tåler den altid et gensyn og man kan altid grine over den.

Det er virkelig humor på højt plan.

 

Christina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.